Ja tenim proclamada la república de Catalunya

El Parlament català va declarar la independència després que els partits separatistes presentessin aquest divendres una resolució al ple en la que desitjaven aquesta declaració sota amenaça d’intervenció per part del govern central i malgrat l’advertiment sobre la il·legalitat del procés feta pel propi cos jurídic l’òrgan legislatiu. El resultat de la votació va ser 70 vots a favor, 10 en contra i dos en blanc.

La president de la Cambra, Carmen Forcadell, va advertir als presents sobre els riscos legals de la seva decisió, mentre el Senat de Madrid va aprovar l’ús de l’article 155 de la Constitució espanyola per contrarestar l’intent separatista.

Es consuma la independència de Catalunya

Els legisladors del Partit Popular, els del Partit Socialista i els de Ciutadans es van retirar del recinte del Parlament català abans d’iniciar el procés de votació, que per un acord entre els presents es va realitzar de forma secreta. D’aquesta manera, els votants pretenen protegir-se de les possibles conseqüències legals de la seva elecció. Durant tot el procés, el president de la Generalitat Carles Puigdemont va estar present i no va emetre cap comentari.

«Declarem que Catalunya esdevé un estat independent en forma de República», s’afirma en el preàmbul de la proposta de resolució presentada pels independentistes, amb majoria absoluta a la cambra regional. La resolució va ser presentada conjuntament per dos grups parlamentaris a la cambra, la coalició de govern Junts Sí, amb partits d’esquerra i dreta, i la formació d’extrema esquerra Candidatura d’Unitat Popular (CUP).

Segons les xifres de l’executiu català, un 43% del cens va participar en aquesta consulta prohibida per la justícia, amb un 90% de vots per la secessió. En la resolució, els partits independentistes insten el govern i el parlament regional a aplicar aquests resultats iniciant un procés constituent «per elaborar la Constitució i els fonaments de la República» i llançant l’entrada en vigor de l’anomenada «llei de transitorietat jurídica i fundacional de la República «.

Aquesta llei, aprovada al setembre al Parlament regional però suspesa pel Tribunal Constitucional, constitueix a Catalunya com una república independent i converteix el president regional en el cap d’Estat i màxima autoritat del nou país.

Cct.cat