Festes populars a Catalunya

Després de gairebé 10 anys vivint a Catalunya m’he acostumat a diferents que són les festes populars aquí respecte a la meva terra natal (Andalusia). Al principi em va costar molt trobar-li la gràcia, la diferència és considerable, sobretot perquè els andalusos som molt participatius, qualsevol festa té gent dedicada a la seva organització, és més, habitualment hi ha gent en llista d’espera per poder participar (ja sigui setmana santa , reis mags, revetlles, romeries …). Aquí hi ha molts pobles on les celebracions són molt poc participatives, la gent jove no sap valorar una festa tradicional i no s’adonen que amb el pas dels anys s’acaben perdent, i només els pobles que han sabut mantenir-les després poden explotar-de cara al turisme.

Sant Jordi

Aquesta és de les tradicions que més m’agrada, quan ho vaig viure per primera vegada vaig sentir una gran enveja d’aquesta societat que celebraven una festa regalant llibres. L’habitual que et trobes a Espanya és que algú llanci una cabra des del campanar o li posi boles de foc a un bou, així que descobrir que hi ha gent que entén que regalar cultura és motiu de celebració, em sembla un raig d’esperança. Crec que els nens a l’escola celebren més Sant Jordi que una altra festa, preparen tots els seus postals per dedicar-les a ell als seus «estimats», interpreten la llegenda de Sant Jordi i el Drac, fabriquen roses de cel lofana per regalar-hi en els seus » núvies «i si no a la mare, que aquesta sempre rep alguna.

La Patum de Berga

M’encanta el foc, així que quan vaig descobrir als grups de «diables» em vaig aficionar a aquesta festa popular. Cada any, per la festa major, diversos grups de diables fan «correfocs» pel poble, llançant mil petards i bengales. Però si t’agrada l’olor de pólvora, la meca està a Berga, on se celebra «La Patum», un espectacle sensacional on es reuneixen les millors «bèsties» de Catalunya.

Fiesta Mayor de Gracia

Aquesta festa no és tan antiga, però si que ha aconseguit mobilitzar tot un barri que en festes reben milers de visitants, cada vegada més guiris, que valoren com els veïns decoren carrers. La primera vegada que vaig anar em va sorprendre, les decoracions van molt més enllà dels típics fanalets i els tests penjats a les finestres. Hi ha una picabaralla curiós que converteixen els carrers en obres d’art, de veritat, són genials, i totes fetes amb materials reciclats.

Cct.cat